Läs detta nyhetsbrev på webben »

Informus

Informus är en söktjänst för dig som bokar möten, event, logi, kick-off, weekends mm.
Här finns 4.000 ställen i Sverige som du alltid bokar direkt hos anläggningen för bästa pris!

Nyhetsbrev
augusti 2016

Mikael Bengtson

Att dricksa eller inte dricksa, det är frågan!

Det där med att ge dricks är något som jag tror att vi svenskar är lite obekväma inför.

Å ena sidan vill vi nog gärna visa vår uppskattning när vi har fått bra service på en restaurang. Men å andra sidan känns det inte så trevligt att lämna jämna pengar när vi inte är nöjda. Och hur mycket ska man lämna?

I USA har man en helt annan syn på dricks. Det är 10-15% som lämnas, många gånger oavsett hur servicen var.

Månadens gästskribent, Fredrik Åström, har kanske hittat en lösning som vi kan ställa upp på. Istället för att belöna den som serverar kan vi lägga några kronor till ett välgörande ändamål. En klart innovativ idé tycker jag!

Ha det så bra, önskar
Mikael på Informus

Fredrik Åström: Ge dricksen en ny mening

Ge dricksen en ny mening

Månadens gästskribent Fredrik Åström

Fredrik Åström är ägare och vd för Svenska Kulturpärlor som innefattar Dufweholms Herrgård, Södertuna slott, Gripsholms Wärdshus och Pelles lusthus.

Dricks har alltid varit ett bevis på uppskattning. Inom restaurangbranschen var dricksen en gång i tiden den enda lön som gavs till serveringspersonalen. Idag har alla seriösa krögare avtalsenliga löner och dricksen fungerar som ett extra beröm från gästen till serveringen. Gott så. Men lite otidsenligt kan tyckas. För i vilken annan seriös verksamhet ger man uppskattning i form av dricks? Inte är det till advokater, ekonomer eller lärare.

Vill vi lyfta restaurangbranschen behöver vi fundera över om dricksen verkligen hör hemma här. Jag tror inte det. Uppskattning får personalen av gästerna ändå. Beröm är som bekant ofta värt mer än pengar.

Vi har på våra fyra anläggningar; Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus, Pelles Lusthus och Södertuna Slott slutat att ta emot dricks. Istället ger vi våra gäster möjligheten att skänka pengar till Barncancerfondens viktiga arbete. På detta sätt får dricksen en ny mening.

För att öka personalens förståelse för att de är med och bidrar till våra affärer har vi även skapat ett bonussystem. Alla som arbetar hos oss, mer än 173 timmar på ett år, får en bonus om verksamheten gör bra siffor. Går det bra för företaget går det också bra för de som jobbar här. Det sammansvetsar personalen och ger dem ett gemensamt mål. En effekt som traditionell dricks aldrig kan skapa.

Det här är två sätt jag tror kommer förbättra vår egen verksamhet och som dessutom kan bidra till något gott i samhället. Det är också något jag hoppas ska bidra till att man ser med mer seriösa blickar på restaurangbranschen. Vilket behövs om vi ska kunna locka till oss duktiga medarbetare i framtiden.

Jag kommer för egen del fortsätta ge dricks – allt annat vore otrevligt. Men jag kommer verka för att fler restauranger tar sig en funderare kring varför vi har dricks och om det inte är dags att ge dricksen en ny mening.

Fredrik Åström

Kommentera gärna Fredrik Åströms artikel på vår blogg »

Branschnytt

Nytt Elitehotell i Uppsala

Nytt Elite hotell i Uppsala

Elite satsar i Uppsala då nya Elite Hotel Academia står klart våren 2017. Anläggningen kommer att rymma både konferens- och privatgäster och högst upp planeras en restaurang med utsikt över Uppsala. Platsen för nybygget blir i hjärtat av Uppsala i anslutning till Centralstationen.

Nordic Light Hotel i Stockholm söker konstnärer

Nordic Light Hotel söker konstnärer

Nordic Light Hotel i Stockholm har i flera år drivit projektet Artist in Residence. Nu söker man nio nya kreativa personer till projektet under 2016.

– Att vara Artist in Residence innebär att man under två veckor arbetar, bor och äter hos oss. Jobbar gör man i hotellobbyn bland gäster, liv och rörelse, säger Concept Manager Lorenzo Guida.

Kalender

9 sep i Stockholm:
Countrysidemeetings »

Countryside Meetings fokuserar på möten utanför storstaden och lugnet nära naturen.

15 sep i Stockholm:
Travel Show B2B »

Mässan är Stockholms bredaste B2B-mässa i branschen.

7 okt i Göteborg:
Mötesplats Västkusten »

Ett inspirationsfyllt endagsevent med fokus på möten och konferenser på Västkusten.

7 okt i Malmö:
Meeting Live »

Eventet bygger på speeddating, där danska och svenska mötesplanerare genom förbokade möten diskuterar sitt konferensbehov med hotell, konferensanläggningar och eventarrangörer.

Månadens erbjudanden

Här hittar du erbjudanden från våra samarbetspartners. Uppge koden "INFORMUS" när du bokar.

Informus tipsar skickas ut i mitten av månaden till dig som bokar möten, konferens, fest, event, logi och kick-off. Du som får det har prenumererat eller lämnat dina uppgifter i samband med förfrågningar, mässor, tävlingar mm.
Tipsa gärna dina vänner och kollegor som också kan ha glädje av våra tips.

Beställ eller avregistrera dig på www.informus.se/nyhetsbrev »

Beställ eller avregistrera dig på www.informus.se/nyhetsbrev »

Informus - Ekhöjden - 741 91 Knivsta - 018-34 62 00 - info@informus.se - www.informus.se »