Läs detta nyhetsbrev på webben »

Informus

Informus är en söktjänst för dig som bokar möten, event, logi, kick-off, weekends mm.
Här finns 4.000 ställen i Sverige som du alltid bokar direkt hos anläggningen för bästa pris!

Nyhetsbrev
februari 2017

Mikael Bengtson

Hållbara möten

Denna gång handlar det om hållbara möten och socialt ansvar när månadens gästskribent Simon Strandvik har ordet.

Nästa år får vi en lag som säger att Sverige ska vara klimatneutralt år 2045. Även om vi i många avseenden är ett föregångsland när det gäller miljön, så har vi en stor utmaning i att nå den målsättningen.

Låt därför hållbarhetsaspekten bli en parameter när du nästa gång planerar ett möte. Det vinner vi alla på!

Ha det så bra!
Mikael på Informus

Simon Strandvik: Jaha ja, så du är en sån där som vill rädda världen?

Jaha ja, så du är en sån där som vill rädda världen?

Månadens gästskribent Simon Strandvik

Simon är miljövetare och managementkonsult på Effort Consulting samt verksamhetsledare för GMIC Sweden med mångårig erfarenhet av föreläsningar och rådgivning inom hållbarhet vid möten och evenemang. Idag hjälper han organisationer att ställa om sina verksamheter till att bli mer hållbara.

Jaha ja, så du är en sån där som vill rädda världen?
Den frågan fick jag av en person när jag presenterade mig som hållbarhetsrådgivare med fokus på möten och evenemang. Och jag svarade faktiskt ja på frågan. Inte för att jag kan göra allt, men jag vill vara en del av lösningen till en hållbar värld, inte problemet.

I skrivande stund ekar fortfarande ljudet av Trumps invigningstal – America first! Nationella fronten i Frankrike rider på vågorna av efterskalvet. Det är en osäker tid men en sak är säker; det förnyelsebara blir allt billigare. Solcellsbranschen i USA har faktiskt fler arbetstillfällen en olja, kol och gas tillsammans. Klimatavtalet är påskrivet och Kina tillsammans med Indien satsar kraftfullt att få ner sina utsläpp. Incitamenten är många och Sverige får nästa år en ny lag om att Sverige ska vara klimatneutralt till 2045, oavsett regering. I slutet av 2016 började även en ny lag gälla som innebär att 1600 svenska företag nu måste redovisa HUR de arbetar med hållbarhet i sin årsredovisning.

Hållbarhet är högt upp på agendan. Men hållbarhet handlar inte bara om att sortera sopor utan det är en helhetssyn om att förstå sin verksamhet och dess påverkan i ett större sammanhang och leverera kvalitet i produkter och tjänster samtidigt som inte miljön eller människor påverkas negativt. De sociala frågorna börjar hamna längre upp på agendan och handlar om att förstå allas lika värde och rättigheter, i grund och botten de mänskliga rättigheterna som till exempel tillgång till sjukvård, rent vatten, bli behandlad lika oavsett kön, ålder, funktionsnedsättning, etnisk bakgrund, religions eller annan trosuppfattning. Att veta om sina underleverantörers miljöarbete och att produkter framställs på ett etiskt rätt sätt blir allt viktigare. Företag bör ju säkerställa att produkter som köps in till en billig peng inte tillverkats av barn som får betala det verkliga priset. Men så ser det tyvärr inte ut i alla företag idag. De företagsledningar som inte förstår att ett uteblivet övergripande hållbarhetsarbete blir en risk bör tänka en vända till.

Att ställa om går inte över en natt, men det är viktigt att veta vart man ska och ha ett mål i sikte. Och det gäller allt, oavsett om du ska genomföra ett möte, producera en vara eller är en bank. FN:s Globala hållbarhetsmål till 2030, Agenda 2030, är en god vägledning och allt fler företag implementerar hållbarhetsmålen i sin verksamhet. Och det finns förstås många bra verktyg som underlättar.

Ett väldigt konkret och enkelt sätt att minska sitt mötes eller evenemangs miljöpåverkan är att leta efter miljömärkta anläggningar. Då gör anläggningen själva väldigt mycket vad gäller energi, avfallshantering, kemikaliehantering och har ett bevis på det. Men anläggningen har inte hela ansvaret; resan till och från mötet eller evenemanget är ofta den enskilt största faktorn till klimatutsläpp och detta bör mötesbokaren själv ta sitt ansvar för genom att erbjuda samåkning, uppmuntra till kollektivtrafik och lägga start och slut synkat med tågtider.

Inom de sociala aspekterna finns väldigt mycket att göra och detta börjar få större uppmärksamhet. Det svåra är att vara medveten om vad det går att göra, men det finns många lågt hängande frukter som till exempel att göra mötet tillgängligt för folk med funktionsnedsättning, framför allt de många med nedsatt hörsel och syn. Tänk igenom vilka bilder som kommuniceras, är det någorlunda jämlik fördelning av män och kvinnor?

Till sist vill jag dela med mig av ett hett tips. I förra veckan lyssnade jag på ett fantastiskt föredrag om jämlikhet och blev rätt fascinerad av en aktiemäklare som endast hade satsat på att investera i bolag med jämlik fördelning mellan kvinnor och män i styrelsen. Variation bland människor ökar kreativiteten och detta har många stora bolag förstått, så aktiemäklaren satsade på detta. Och det hade gått fantastiskt bra.

Vill du också rädda världen? I alla fall lite grand? Välkommen till föreningen GMIC Sweden, vi delar kunskap och verkar för en hållbar mötes- och evenemangsnäring.

Simon Strandvik

Kommentera gärna Simons artikel på vår blogg »

Branschnytt

The Box Hotel i Linköping

Nytt hotell i Linköping

I januari nästa år öppnar The Box Hotel i Linköping. Det får 176 rum samt konferens, spa, relax, gym och restaurang.

Det nya hotellet kommer att ligga i området kring SAAB Arena och ha nära till flygplats och resecentrum.

The Steam Hotel i Västerås

Köp konferens via Tradera

Det nya Steam Hotel i Västerås som öppnar i augusti lanserar nu ett nytt sätt att köpa konferenser - via Tradera!

På auktionssajten finns några olika konferenspaket upplagda och det är bara att börja buda för de som vill boka ett möte. En kul och innovativ idé!

Lyxstugor på Copperhill

Lyxstugor på Copperhill

Kommunen i Åre har gett Copperhill Mountain Lodge klartecken för en tillbyggnad under de kommande åren.

Man vill bygga fem lyxstugor i anslutning till hotellet och en detaljplan för området ska tas fram.

Om allt flyter på med detaljplanen bör bygget komma igång mot slutet av detta år.

Kalender

22-23 feb Kista:
Möten & Event »

Årets mötesplats fylld med inspiration! Upptäck, inspireras och mingla på Kistamässan.

31 mar Stockholm:
City Meetings »

En halvdag fylld med inspiration och tips där våra utställare visar på möjligheterna och fördelarna med effektiva dagkonferenser och citynära möten.

18 apr Stockholm:
Årets möteskock »

En mindre mässa för dig som köper eller arrangerar konferenser och vill ha en kulinarisk guldkant på mötet.

5 maj Skåne:
Möten i Skåne »

Den självklara mässan för dig som vill nätverka och knyta nya kontakter med personer som bokar och arrangerar konferenser i södra Sverige.

Månadens erbjudanden

Här hittar du erbjudanden från våra samarbetspartners. Uppge koden "INFORMUS" när du bokar.

Överraska med ett paket som passar på Alla hjärtans dag »

Informus tipsar skickas ut i mitten av månaden till dig som bokar möten, konferens, fest, event, logi och kick-off. Du som får det har prenumererat eller lämnat dina uppgifter i samband med förfrågningar, mässor, tävlingar mm.
Tipsa gärna dina vänner och kollegor som också kan ha glädje av våra tips.

Beställ eller avregistrera dig på www.informus.se/nyhetsbrev »

Beställ eller avregistrera dig på www.informus.se/nyhetsbrev »

Informus - Ekhöjden - 741 91 Knivsta - 018-34 62 00 - info@informus.se - www.informus.se »