Läs detta nyhetsbrev på webben »

Informus

Informus är en söktjänst för dig som bokar möten, event, logi, kick-off, weekends mm.
Här finns 4.000 ställen i Sverige som du alltid bokar direkt hos anläggningen för bästa pris!

Nyhetsbrev
oktober 2017

Mikael Bengtson

Mat vi minns

Har du bokat julbordet än?

Kanske kombinerat med en konferens där ni summerar året och blickar framåt mot nästa. Ekonomiavdelningens siffergymnastik gör att alla får bråttom till julmaten.

Många av er har säkert minnen förknippade med julen och julmaten. Själv minns jag min mormors inlagda sill. Där ligger dagens konserver i glasburk i lä.

Eller min pappa som alltid ville ha syltade grisfötter på julbordet. Dom fick han däremot gärna ha för sig själv.

Thomas Nagel skriver om sina matminnen. Om tyska Gasthaus på alptoppar och Swibelrostbraten mit Knödel. Inget man hittar på svenska julbord...

Ha det så bra!

Mikael på Informus

Thomas Nagel: Vardagsmagi

Mitt underbara matminne

Månadens gästskribent Thomas Nagel

Thomas Nagel driver mötesanläggningen Skogshem & Wijk på Lidingö sedan fyra år tillbaka. Han har jobbat med mat och boende i större delen av sitt liv, dels sedan skolan och 30 år med livsmedelsbutiker men Thomas har även drivit grill, restaurang och jobbat med familjens fastighetsföretag där man hyr ut och servar hyresgäster samt utvecklar och förädlar lokaler.

Som ansvarig för en mötes- och konferensanläggning och med en lång erfarenhet inom dagligvaruhandeln är det svårt att precisera ett specifikt matminne. Mina dagar är fyllda av matminnen (syns ju på mig) och har så varit under en stor del av mitt liv. Mötet mellan människor och mat är oerhört fascinerande och jag får glädjas åt det varje dag.

Trots denna matfokus i vardagen finns det ändå ett par riktigt starka matminnen som jag bär med mig. Det är egentligen inte bara ett, men de är förknippade med samma händelser nämligen mina sommarsemestrar med familjen i de österrikiska alperna. Här tillbringar vi varje sommar sedan 13 år tillbaka för att komma nära landskapet, människorna, naturen och kulturen.

Ofta äter vi på alptoppen på en familjedriven restaurang där hemlagade specialiteter dukas upp framför oss. Min absoluta favorit kom att bli Swibelrostbraten med Knödel. En alldeles underbar rätt med mjukt mört kött, söt mustig sås och de klassiska kryddiga brödbollarna därtill. Ibland om man vandrat långt får man även en Kaiserschmarren, en typ av tjockpannkaka.

Dessa så kallade Gasthaus sysselsätter ofta hela familjen. Mamman står oftast i köket medan pappan och barnen är ute i restaurangen. Det är inte helt ovanligt att det både är två och tre generationer sysselsatta och att man sitter mitt uppe på gårdsplanen med såväl höns, katter som getter springande omkring sig. Menyn präglas av det traktens bönder har slaktat, producerat och skördat för dagen och även vad man kunnat uppbringa på den egna gården och i naturen. Ofta serveras den färska mjölken Buttermilch med stor stolthet. Ja, hela upplevelsen är genuint familjär och uppfyller väl den klassiska känslan av ”Sehr gemütlich!”

Mat är ofta förknippat med just minnen och den stora matskatt vi samlar här i Sverige har ju en mängd influenser från väldens alla hörn. Kryddsättning och smakrika såser är något som är extra viktigt för mig. Självklart skall råvaran få stå i fokus men med en lite touch av sås och kryddor kan man skapa magi.

För gästerna på en konferensanläggning präglas deras vistelse till stor del av mat och kafferaster. Jag kan se glädjen, nyfikenheten och förväntan i våra egna gästers ögon när de blir ”utsläppta” ur mötesrummen på sin väg mot lunchen. Här gäller det att alltid hitta ett sätt att överraska gästen på något litet sätt, eller i varje fall hitta nån del i måltiden som kan sticka ut och skicka med ett litet minne hem. Likaså på kaffebuffén gäller det förstås att attrahera alla olika smakpreferenser men även tillgodose de som inte tycker att bullar och kakor är allt i livet. Därför är frukt och nötter också viktiga inslag.

Hälsoaspekten på tallriken som erbjuds är förstås viktig. Myten om att man går upp i vikt när man är på konferens är något jag verkligen vill ta död på! – Nej det gäller verkligen att tänka på gästerna välbefinnande med en hälsosam vinkel.

Väl mött
Thomas Nagel

Kommentera gärna Thomas artikel på vår blogg »

Branschnytt

Sure Hotel öppnar i Sunne

Sure Hotel öppnar i Sunne

Hotel Frykenstrand i Sunne kommer i februari att öppna för konferenser igen. Det blir då under Best Westerns nya varumärke Sure Hotel.

Hotellet ägs av Patrik Mörkfors som också äger Best Western Gustaf Fröding Hotel i Karlstad och Best Western Eurostop Örebro.

Good Morning Göteborg City lättar ankar

Good Morning Göteborg City lättar ankar

Det flytande hotellet i Göteborg lättar ankar i höst och blir Good Morning Sundsvall.

Från Gullbergs Kaj i Göteborg till Södra Hamnen i Sundsvall går färden. Vid den nya kajen blir man granne med Casino Cosmopol.

Trippus utsedd till gasell

Trippus utsedd till gasell - igen!

För femte året i rad har Dagens industri utsett Trippus till Gasellföretag, meddelar Mats Nyberg vd på Trippus. Uppsalaföretaget som levererar bokningstjänster till företag i mötesbranschen är därmed ett av Sveriges snabbast växande företag.

Kalender

9 nov Stockholm:
Travel News Market »

Branschmässa och fest. En heldag på Stockholm Waterfront Congress Centre mitt i huvudstaden.

10 nov Stockholm:
Större möten & events »

En mässa för dig som planerar, bokar, köper eller arrangerar större konferenser, kongresser och event!

Månadens erbjudanden

Här hittar du erbjudanden från våra samarbetspartners. Uppge koden "INFORMUS" när du bokar.

Härliga jul- och nyårspaket!

Till jul- och nyårspaketen »

Behöver du en paus innan allt julstök? Boka julbord med övernattning. Kanske vill du bli ompysslad under själva julhelgen och njuta av god mat och trevlig miljö? Eller längtar du efter att fira nyår med dans och fest?

Här hittar du färdiga jul- och nyårspaket »

Informus tipsar skickas ut i mitten av månaden till dig som bokar möten, konferens, fest, event, logi och kick-off. Du som får det har prenumererat eller lämnat dina uppgifter i samband med förfrågningar, mässor, tävlingar mm.
Tipsa gärna dina vänner och kollegor som också kan ha glädje av våra tips.

Beställ eller avregistrera dig på www.informus.se/nyhetsbrev »

Beställ eller avregistrera dig på www.informus.se/nyhetsbrev »

Informus - Ekhöjden - 741 91 Knivsta - 018-34 62 00 - info@informus.se - www.informus.se »