Mitt underbara matminne
Månadens gästskribent Thomas Nagel
Thomas Nagel driver mötesanläggningen Skogshem & Wijk på Lidingö sedan fyra år tillbaka. Han har jobbat med mat och boende i större delen av sitt liv, dels sedan skolan och 30 år med livsmedelsbutiker men Thomas har även drivit grill, restaurang och jobbat med familjens fastighetsföretag där man hyr ut och servar hyresgäster samt utvecklar och förädlar lokaler.
|
Som ansvarig för en mötes- och konferensanläggning och med en lång erfarenhet inom dagligvaruhandeln är det svårt att precisera ett specifikt matminne. Mina dagar är fyllda av matminnen (syns ju på mig) och har så varit under en stor del av mitt liv. Mötet mellan människor och mat är oerhört fascinerande och jag får glädjas åt det varje dag.
Trots denna matfokus i vardagen finns det ändå ett par riktigt starka matminnen som jag bär med mig. Det är egentligen inte bara ett, men de är förknippade med samma händelser nämligen mina sommarsemestrar med familjen i de österrikiska alperna. Här tillbringar vi varje sommar sedan 13 år tillbaka för att komma nära landskapet, människorna, naturen och kulturen.
Ofta äter vi på alptoppen på en familjedriven restaurang där hemlagade specialiteter dukas upp framför oss. Min absoluta favorit kom att bli Swibelrostbraten med Knödel. En alldeles underbar rätt med mjukt mört kött, söt mustig sås och de klassiska kryddiga brödbollarna därtill. Ibland om man vandrat långt får man även en Kaiserschmarren, en typ av tjockpannkaka.
Dessa så kallade Gasthaus sysselsätter ofta hela familjen. Mamman står oftast i köket medan pappan och barnen är ute i restaurangen. Det är inte helt ovanligt att det både är två och tre generationer sysselsatta och att man sitter mitt uppe på gårdsplanen med såväl höns, katter som getter springande omkring sig. Menyn präglas av det traktens bönder har slaktat, producerat och skördat för dagen och även vad man kunnat uppbringa på den egna gården och i naturen. Ofta serveras den färska mjölken Buttermilch med stor stolthet. Ja, hela upplevelsen är genuint familjär och uppfyller väl den klassiska känslan av ”Sehr gemütlich!”
Mat är ofta förknippat med just minnen och den stora matskatt vi samlar här i Sverige har ju en mängd influenser från väldens alla hörn. Kryddsättning och smakrika såser är något som är extra viktigt för mig. Självklart skall råvaran få stå i fokus men med en lite touch av sås och kryddor kan man skapa magi.
För gästerna på en konferensanläggning präglas deras vistelse till stor del av mat och kafferaster. Jag kan se glädjen, nyfikenheten och förväntan i våra egna gästers ögon när de blir ”utsläppta” ur mötesrummen på sin väg mot lunchen. Här gäller det att alltid hitta ett sätt att överraska gästen på något litet sätt, eller i varje fall hitta nån del i måltiden som kan sticka ut och skicka med ett litet minne hem. Likaså på kaffebuffén gäller det förstås att attrahera alla olika smakpreferenser men även tillgodose de som inte tycker att bullar och kakor är allt i livet. Därför är frukt och nötter också viktiga inslag.
Hälsoaspekten på tallriken som erbjuds är förstås viktig. Myten om att man går upp i vikt när man är på konferens är något jag verkligen vill ta död på! – Nej det gäller verkligen att tänka på gästerna välbefinnande med en hälsosam vinkel.
Väl mött
Thomas Nagel
Kommentera gärna Thomas artikel på vår blogg »
|