Vem bestämmer över din tid egentligen?
Månadens gästskribent Petra Brask
Petra Brask är effektivitetsexpert sedan drygt 20 år och var programledare för TV-serien Tidsjakten som gick på SVT hösten 2014, där hon hjälpte deltagare att få tiden att räcka till för jobb, sömn och fritid. Hon är aktuell med boken Vem bestämmer över din tid: Konsten att frigöra tid och energi.
|
Vad är det som har hänt som gör att vi, trots alla tidsbesparande uppfinningar som t ex snabbmat och smarta mobiltelefoner, upplever att vi har mindre tid än någonsin?
Vi har alla 24 timmar per dygn att förvalta och det är inget nytt begrepp. Ändå jagar vi denna gäckande resurs, som är så demokratiskt fördelad över hela världen. Det är betydligt enklare att få lönen att räcka till för månadens utgifter än att få tiden att räcka till för månadens uppgifter. Men hur får vi tiden att räcka till då?
Vilken tid lider du brist på?
När jag frågar mina deltagare om de någon gång upplevt brist på tid, kommer spontana skratt och samtliga svarar ja. När jag sedan frågar vilken tid det är de lider brist på, möts jag av tomma blickar. Det är som att vi springer på vecka ut och vecka in med en känsla av frustration över att inte hinna det vi egentligen hade tänkt oss. Men vad hade vi tänkt oss då? Vår hjärna har svårt att uppskatta tid.
När mina deltagare berättar om sina vardagsdygn är det ofta den personliga tiden de säger att de lider brist på. När de sedan mäter hur de spenderar sin tid inser de att de kan frigöra tid och energi genom att exempelvis:
- sätta mobilen på flygplansläge och lägga den i ett annat rum när de ska sova eller äta mat.
- stänga av alla sociala medier när de är lediga och vill koppla av.
- sätta mobilen på ljudlöst när de umgås med familj eller vänner.
Se din tid som en värdefull resurs
Om någon ber att få 1.000 kronor av oss brukar vi ställa följdfrågor för att se värdet av att ge bort dessa pengar om vi ens har råd att göra det. Men om någon ber att få boka in oss på ett möte kan vi plötsligt tacka ja utan att ens ifrågasätta syftet med mötet. Lika självklart som det är att vara rädd om vår ekonomi borde vi samma sätt vara lika rädda om vår tid. Effektivitet handlar inte om att springa fortare och göra mer utan att fokusera på en sak i taget. Var medveten om att de projekt som du är delaktig i tar timmar även utanför de du bokar i kalendern. Tid när du går och funderar och kommer på nya idéer.
Din förmåga att sätta gränser kommer att bli alltmer avgörande för din hälsa. Om du alltid säger ja till alla andra vem är det då du säger nej till? Lova inte bort tid som du inte har råd att förlora. Tid för återhämtning, tid med dig själv och dina nära och kära förtjänar samma respekt som din arbetstid.
Kan det ibland vara så att det du tänkt göra under dagen försvinner till förmån för det som trillar in i inkorgen eller på sociala medier? Vemsomhelst kan få tag på din e-postadress och din inkorg fylls på med ”bråttom” och ”viktigt” samt en hel del oväsentligheter. Se till att det är din planering som styr och börja varje dag med det som är viktigast medan din hjärna är pigg och utvilad.
Utvärdera din planering regelbundet
De timmar du har under en arbetsvecka ska rymma dina viktigaste uppgifter. Om du ständigt hamnar på minus och måste stjäla för mycket tid av din fritid för att få jobbet att gå ihop, behöver du reflektera över hur du förvaltar en av dina viktigaste tillgångar - tiden.
Väl mött
Petra Brask, Effektivitetsexpert
Kommentera gärna Petras artikel på vår blogg »
|